Var rädd om din vän på vintern

Vintermånaderna medför kyla och ofta halt underlag och skare som kan leda till skador och sjukdomar, även om temperaturerna och förhållandena varierar kraftigt i vårt avlånga land.

Vädret påverkar våra hundar lika mycket som det påverkar oss. Det är viktigt att en hund som vistas i kyla har möjlighet att röra på sig. De far illa av att bli nedkylda och våta. Immunförsvaret sänks av dessa påfrestningar. hunden behöver också mer energi när den vistas i kyla.

Hundar med kraftig tät päls och tjock underull brukar klara normal kyla bra, under förutsättning att de är torra och inte blir utsatta för blåst. Men att vistas länge på ett kallt underlag, t ex i en kall bil eller på kalla marken eller annat underlag kan resultera i nedkylning, urinvägsbesvär och ledbesvär. Det förkommer inte allt för sällan att tikar får urinvägsbesvär efter att de har blivit nedkylda. Har de drabbats en gång återkommer ofta besvären. En hanhund kan lätt få prostatabesvär när han blir äldre, bland annat om han har utsatts för mycket kyla.

Gamla hundar som har problem med stela leder får mer besvär och smärta vid kyla. Värme och massage lindrar besvären. Glukosamin hjälper till att smörja och skydda hundens leder. Glukosaminpreparat finns att köpa på veterinärkliniker och djursjukhus.

Vägsalt är besvärligt för tassar och trampdynor. Skölj av tassarna i ljummet vatten efter varje promenad på saltade vägar och torka noga efteråt. Ha gärna en hink ljummet vatten och handdukar tillhands innanför ytterdörren. Smörj in trampdynorna för att förebygga sprickor med mjukgörande vattenfri salva. Olivolja har också en läkande förmåga. Smörj trampdynorna före sänggåendet för natten. Kontrollera tassar och trampdynor dagligen. Håll klorna korta och pälsen mellan tårna på långhåriga hundar bör avlägsnas, så att inte snö bildar klumpar. Har det blivit isklumpar i pälsen så löses dessa lättast upp med ljummet vatten.

Var uppmärksam på rödaktig missfärgning och irritation på trampdynorna och mellan tårna. Irritationen beror oftast på en svampinfektion som lätt får fäste om det ständigt är fuktigt i pälsen. Håll hårväxten nere på tassarna och och se till att hålla dem torra.

Köldkramp i tassarna drabbar en del hundar vid stark kyla och beror på att blodcirkulationen hämmas i delar av kroppen. Förfrysning kan också drabba kroppsdelar som tassar, öron, svanstipp och pung. Vid köldkramp i tassarna så hoppar hunden på tre ben och har svårt att stödja på benen. Massage hjälper till att få igång blodförsörjningen till tassarna, men det kan göra ont, så man måste ta det mycket försiktigt. Vid sträng kyla bör man bara ta korta promenader och aktivera hunden med mer mental motion inomhus. Den ansträngande fysiska motionen får vänta till kylan har släppt. Kall luft är inte bra att andas ner i lungorna. Det kan leda till luftvägskatarr.

Små, gamla och korthåriga hundar utan underull kan behöva ha ett varmt täcke på sig vid kall och ruggig väderlek. För hundar som vistas länge inne i varm lägenhets/bostadsvärme blir kontrasten till kylan utomhus stor, något man bör tänka på.

Schamponera inte hunden i onödan under den kalla årstiden. Hunden behöver hudens fettlager som skydd. Även elementvärmen kan torka ur hud och päls så ge gärna hunden lite extra fett under vintern, men det ska vara rätt sorts fett. Rapsoljan innehåller mycket av de viktiga omega-3-fettsyrorna. Ge 1 msk rapsolja som tillskott i maten till stor hund, 1 tsk till liten hund vid varje måltid. Andra vegetabiliska oljor som kan ges är majs- och solrosolja.

Glöm inte heller att ha reflexer på både hund och förare under dygnets mörka tid. En billig livförsäkring…

Ha en riktigt skön och kul vinter med din fyrbente vän!