Träna inför nyår

Träna i god tid inför nyårshelgen
Många hundar är så rädda för smällare och fyrverkerier att de måste få lugnande medel på nyårsafton. Om du börjar träna i god tid kan du minska eller till och med slippa obehaget för din hund.

Det är för sent att börja träna din hund precis innan nyår, men om din hund endast är lätt påverkad eller nervös för skott och smällare finns det goda chanser att kunna träna bort rädslan.

Ljudkänslighet kan även bero på att hunden har ont i öronen av till exempel en öroninflammation eller spräckt trumhinna. Det är därför en god idé att låta en veterinär undersöka hunden om den är rädd för olika ljud innan du börjar träna.

Det är viktigt att ha mycket gott om tid för den här träningen är inget som går att forcera.

Den bästa träningen brukar vara att långsamt vänja hunden vid skott. Att sitta långt ifrån ett skjutfält en dag och till exempel läsa en bok och äta medhavd mat är ett exempel på hur du kan börja träningen. När hunden är lugn så slutar du dagens pass och nästa dag flyttar ni er några meter närmre skjutbanan. Du får inte gå för fort fram och om hunden inte stressar ner måste du ta ett steg tillbaka i träningen. Sedan fortsätter du så tills hunden är lugn vid skott på nära håll.

Detta är en mycket tidskrävande metod och det är viktigt att tänka på att inte titta på hunden då den blir stressad och ännu viktigare att i alla situationer där hunden blir rädd eller stressad aldrig ”tycka synd” om hunden. Ignorera eller avled med något som hunden tycker är roligt.

Det finns också en CD-skiva med ljud från smällare och fyrverkerier som man kan använda hemma för träning. Det är mycket viktigt att man då följer instruktionerna. Man börjar med att spela skivan på mycket svag volym för att öka stegvis.

Jag rekommenderar varmt boken "Innan det smäller" av Memea Mohlin, som handlar om förebyggande skotträning.

Minska hundens oro
Du kan lminska din hunds besvär inför helgerna till exempel genom ökad motion och aktivering veckorna innan. Om hunden har överskottsenergi att lägga på upplevelserna av skotten och fyrverkerierna, kan det förstärka rädslan.

Lämna aldrig hunden på nyår om den är rädd. Det allra bästa vore kanske att ta sitt pick och pack och fira nyår ute på landet långt från nyårsfesterna. Om man inte har möjlighet till det så kan det underlätta för hunden att ni har nerdragna persienner och TV och radio gående på ganska hög volym vid tolvslaget. Det är också viktigt att ni själva håller er lugna och inte hetsar upp er över att det smäller och hunden blir orolig.

Det är lugnande att äta och tugga! Ge därför hunden ett smaskigt märgben som den kan gnaga och tugga på under kvällen eller ge hunden någon favoritmat under det värsta smällandet.

Lugnande tabletter
Många hundar är så rädda att de behöver lugnande medicin för att inte riskera att hamna i chocktillstånd. Var då ute i god tid för att få ett recept och råd av din veterinär. På nyårsafton är det för sent att försöka få tag på lugnande tabletter! Om du har gett hunden lugnande så är det ofta en fördel att lägga den i en täckt bur eller mörkt rum med radion gående på svag volym, men du måste ändå hela tiden ha uppsikt över hunden!

Förbjudet med smällare!
Sedan år 2000 är det inte längre tillåtet att använda smällare. Detta efterlevs ganska dåligt då det fortfarande går att få tag på smällare, men det har i alla fall underlättat lite för de skotträdda hundarna. Kanske kan det också vara idé att påminna grannarna om detta om de själva eller deras barn är ute och skjuter upp raketer och smällare flera dagar före och efter nyårsafton. Påtala då också hur mycket din hund lider av smällandet och att du skulle uppskatta om de begränsade fyrverkerierna till just nyårsafton.