Koppla av


Ett sätt att lära hunden att koppla av är att fysiskt hjälpa hunden att slappna av. Ha hunden liggande i famnen, sittande framför dig eller liggande bredvid dig samtidigt som du själv sitter på marken eller på huk. Smek den på bröstet eller på magen, vilket har en lugnande effekt. Släpp aldrig ner eller iväg hunden när den sprattlar och kämpar för att ta sig ur ditt grepp. Den ska alltid vara lugn och avslappnad när du släpper iväg den.

Försök få hunden att slappna av och tycka att det är ganska mysigt hos dig. Om den är rastlös och försöker ta sig ur ditt grepp kan dina händer bestämt tala om att det inte tjänar något till, men din röst ska samtidigt vara lugn och snäll. Hunden ska kunna koppla av utan muntliga förbud. Börja träna i lätta situationer, när hunden är trött eller mätt, då den lätt kan slappna av. Variera träningen - träna i olika situationer och i olika miljöer. Ju lättare du kan få hunden att koppla av ju svårare situationer kan du börja träna detta i.

Att kunna få hunden att koppla av på detta sätt kan vara mycket användbart i situationer där hunden "jagar upp sig". Det kräver dock ganska mycket tålamod. Ibland kan man bli sittande med den lille hunden i knäet ganska länge, om den har svårt att acceptera att den ska koppla av. Ju tidigare man börjar träna detta desto bättre. Själv körde jag denna träning på min egen valpkull, som jag hade i somras. Det var hela 10 valpar i kullen så ni kan tänka er att jag fick avsätta en hel del tid till att träna detta. Jag tror dock att alla valpar hann lära sig att det var ganska mysigt att sitta i knä, när man väl slappnade av.

Vara uppbunden
Vänj hunden vid att kunna vara uppbunden. Börja med att binda upp hunden och var själv passiv. Du kan t ex läsa tidningen eller fika ute i skogen samtidigt som du har hunden uppbunden. När hunden klarar av att koppla av i dessa situationer kan du börja vara lite aktiv själv, t ex plocka lite blommor, bär eller svamp. Därefter kan du stegra träningen till svårare situationer.

Vara passiv på kommando
Lär hunden ett "stanna kvar" som betyder, "stanna där och koppla av, du ska vara passiv nu", och använd det på samma sätt som att binda upp hunden. Börja träningen med lära in "stanna kvar" och var noga med att hunden förstått det kommandot innan du lägger in störningar.

När du lär in "stanna kvar" börja med korta avstånd och korta stunder. Så korta att hunden inte hinner lämna sin utgångsposition. Från början tar du bara något steg från hunden, berömmer lugnt och går tillbaka. Var noga med att använda ett frikommando när övningen är slut.

När hunden behärskar "stanna kvar" kan du börja lägga in lite lätta störningar kring hunden. Ju säkrare hunden blir ju svårare störningar kan du lägga in. Det är dock viktigt att inte göra det för svårt för hunden. Ta hänsyn till såväl miljö som svårighetsgrad på själva övningen.

Bryt hundens blockering
I de situationer din hund jagar upp sig och har svårt att koppla av är det viktigt att försöka vara steget före sin hund. I sin förväntan blir hunden lätt blockerad och jagar upp sig mer och mer. Försök att bryta detta beteende, helst innan hunden blir blockerad.

Låt hunden göra en cirkuskonst eller nåt annat den är bra på och har många positiva associationer till. Genom att få hunden koncentrerad på dig och på den uppgift du har gett den kan du få hunden att gå ner i varv. Belöna gärna med godis. Godiset har en lugnande effekt. Att äta sänker hundens stressnivå.