Ilskna HundmötenHundmöte med tydliga signaler

Hur ska jag göra? Min i vanliga fall så trevliga hund blir som förbytt när vi möter främmande hundar. Den kastar sig fram i kopplet och skäller som besatt. Jag har försökt med allt men hunden är helt okontaktbar.

Det går inte att träna en hund som är okontaktbar. Okontaktbar betyder att det inte går att få kontakt med vederbörande. När hunden är upprörd ska du inte ens försöka att träna den. Tänk efter, hur mottaglig är du själv för ny kunskap, när du är riktigt upprörd?

Inlärning under lugn och balans
När vi vill lära hunden moment eller tricks brukar vi passa på när det är lugnt runt om kring. Oftast använder vi oss av påtagliga belöningar som godis i olika former. När vi lär in dessa nya kunskaper, passar vi på när hunden inte är upptagen eller störd av något annat. Med andra ord, och som jag sagt tidigare, skall både hund och förare vid all inlärning vara lugn och i balans.

Tyvärr är det många hundägare som glömmer bort allt vad pedagogik heter när de vill få hunden att sluta upp med ovanor. Nu handlar det inte alls om träning utan nu ska hunden bestraffas på olika vis. Bestraffas för vad? Vet hunden hur du vill ha det i de där situationerna? Vet den vad ditt bråkande handlar om? Ett mycket vanligt missförstånd är att hunden tror att husses och mattes höga röster är riktade mot den mötande hunden.

Första punkten i all inlärning heter mottaglighet. Vill du lära hunden något ska det ske när hunden är lugn och inte distraherad av annat. När hunden börjar få kläm på vad det du vill, kan du öka svårighetsgraden. Ju mer hunden lärt sig desto större svårigheter kan du utsätta den för. Men du kan aldrig kräva något av din hund som du inte först lärt den.

Träna på en sak i taget
Frågan var: vad man skulle göra med hunden som skäller och kastar sig i kopplet mot mötande hundar? Hunden gör alltså två fel. Den skäller mot andra hundar och den drar i kopplet. Motfrågan är: Går hunden i slakt hängande koppel den övriga tiden på promenaden? Gör den inte det kräver hundägaren faktiskt det orimliga! Hur ska hunden kunna förstå att den inte får dra i kopplet i hundmöten om att den tillåts göra det i vanliga fall. En förutsättning för att få hunden att gå fint i hundmöten är därför att lära den att den inte får dra i kopplet.

(Hur du kan gå tillväga står i artikeln om Konsekvens.)

Träna på att gå förbi
När hunden förstått att den inte får dra i kopplet utökas svårigheten. Träna nu hunden på att gå förbi saker som den finner frestande. (Självfallet tillåter du inte att kopplet blir sträckt. Obs! Varken du eller hunden får dra i kopplet.) Lägg ut bollen eller något gott och gå förbi det. Belöna hunden när den anstränger sig för att göra rätt. Antingen genom att ge hunden något ännu bättre eller genom att låta hunden springa tillbaka och ta bollen / godiset du lagt ut. Är hunden inte lydig, utan kopplet blir sträckt, passerar du förbi igen och igen tills du får din vilja igenom.

Inte ens titta
Eftersom baktanken med träningen är att få hunden att passera förbi andra hundar ska du lägga till ytterligare ett krav. Inte alldeles enkelt men nödvändigt. Kravet heter ”du får inte titta på det som lockar”. Tittar din hund inte på den mötande hunden kommer den inte att bli lika uppretad av hur den mötande hunden beter sig. Dvs. endast om din hund släpper ”hypnotiseringen” av boll/godis så låter du den få springa tillbaka till belöningen. Gå förbi det där du lagt ut några gånger till så ökar chansen att din hund tittar upp på dig och frågar om lov. Belöna alltid när hunden gör rätt.

Frestande människor
När även detta fungerar kan du öka svårigheten ytterligare. Be en vän att möta er och agera lite lockande. Fortsätt som du gjorde med bollen och godbiten. Gå förbi utan att låta hunden hälsa på din vän. Beröm hunden stillsamt när ni passerar förbi personen. Var hunden duktig kan du också låta den få gå tillbaka och hälsa på personen.

Träna mot bekanta hundar
Först när det fungerar att gå förbi bollen, godiset och människan utan att hunden krånglar kan du försvåra. Be bekanta med hundar som din hund accepterar att figurera för er. Kräv av hunden att den följer med dig i slakt hängande koppel och låt den inte få gå fram och hälsa. Beröm hunden men gör det lågmält när ni passerar den andra hunden. Alltför hjärtligt beröm uppfattas lätt som ”Hopp och lek” varpå hunden tror att den får göra som den själv vill. När ni väl kommit förbi den andra hunden kan du eventuellt gå tillbaka och ge din hund tillåtelse att hälsa.

Nästa steg kommer inte att bli så svårt för nu börjar hunden förstå vad som krävs av den. Träna nu hunden på att den ska följa med dig i slakt hängande koppel även när ni går förbi hundar ni inte känner. Tänk på att själv alltid gå närmast den mötande hunden och låta din hund gå på den andra sidan om dig. Beröm den mjukt och lågmält precis som ni passerar.

Samla på goda erfarenheter
Ju fler bra erfarenheter du och din hund har på lyckade hundmöten desto lugnare blir ni båda två. Du måste övertyga din hund om att den inte kommer att bli påhoppad fast den inte agerar som vore den livsfarlig. Du måste även övertyga dig själv om att det kommer att gå bra. Din hund uppfattar din rädsla men misstolkar och tror att du är rädd för den mötande hunden.

Lycka till med träningen