Välkommen till Vanjas Hemsida

 
 


Vanja med Caesar
Vana med Cindy
Vanja med Cita
DM-Guld 1997 m Cita
Vanja med Kaxa
Vanja m Varse 5 år
Första kvällen m Zack
Vanja med Zack 13 v
Vanja m Zack 10 mån

 

Korad Näckrosens Zatan
e. Mischaland’s Pacino   u. Näckrosens Wiza


Varmt välkommen till min sida om valpuppfostran, hunddressyr och problemlösning med hund och människa i harmoni. Här får du många inlärnings- och träningstips, samt en del förslag till problemlösningar för dig och din hund.
Avsnitten INFÖR VALPKÖPET och VALPSKOLA är speciellt för dig som står i begrepp att skaffa valp eller precis har skaffat valp. Välj i menyn till vänster. Min förhoppning är att ditt besök på sidan skall vara till både nytta och nöje!

Vanja Sundqvist heter jag som utvecklat och driver sidan. Åldern är 50 +. Jag har ett förflutet inom hästvärlden och då framförallt dressyr. Kunskaperna och erfarenheterna från "hästeriet" har jag haft mycket nytta av när det gäller hunddressyr. När jag inte ägnar mig åt hundaktiviteter arbetar jag från hemmet som informatör och kommunikatör. Tidigare har jag arbetat med ekonomi och redovisning i egen regi, men 2001 då vi flyttade från Värmdö i Stockholms skärgård till Julita bestämde jag mig för att trappa ned den delen för att hinna ägna mer tid det jag helst av allt vill göra, nämligen träna hund.

Jag bor i ett 1800-talstorp i natursköna Julita, som ligger mellan Katrineholm och Eskilstuna. Torpet omges av åker, äng och skog vilket gör det idealiskt för hundaktiviteter av alla slag.

Sedan 1973 har jag ständigt haft minst en schäfer vid min sida och det har blivit ett sätt att leva. Jag är nu inne på min sjätte schäfer. Förutom att jag är utbildad instruktör och under många år arbetat aktivt inom SBK har jag med åren hunnit skaffa en rätt gedigen erfarenhet av valpuppfostran, hundträning, hundaktivering, hundproblem och tävling, vilken jag gärna delar med mig av till andra. Några av mina vänner brukar säga att jag inte bara begriper mig på hundar, utan att jag "är hund", hur nu detta ska tolkas.

Mitt valspråk är "En lydig hund är en lycklig hund".

Erfarenheten har lärt mig att positiv träning med operant betingning ger det överlägset bästa resultatet. För ett bra resultat krävs även timing och kontakt och ett gott ledarskap. Hunden skall inte lyda för att den måste utan för att den älskar det!

Min absoluta favoritgren är bevakning eftersom hundarna då arbetar med alla sinnen och utvecklar både spår- och sökarbete mycket positivt. Dessutom blir hundarna mycket sociala. Hundarna bara älskar det!

Bland mina meriter med hund kan nämnas att jag kört upp hund till elitklass spår och lydnad, samt kvalificerat mig till och deltagit med två av mina hundar, Rebell's Mega och Brännäsets Kaxa, på DM för tjänstehundar i bevakning med en guldmedalj och en bronsmedalj samt SM-deltagande för båda hundarna som resultat.

I mitt val av schäfer letar jag alltid efter vissa linjer. Gemensamma nämnare för alla mina schäfrar har varit och är Norm av Midälvaland som är son till Ockels Irak, Cito vd Zandhol och Mutz von der Pelztierfarm, som alla är kända för att nedärva mycket bra egenskaper både mentalt och exteriört. Även om jag värderar mentaliteten och sundheten högst skadar det ju inte om dessa egenskaper presenteras i en snygg förpackning.

Min senaste hund, Hasseman's Varse e. Hasseman's A-Arrest u. Hasseman's Ida, föddes 1 juli 2002 fick stilla somna in 10 augusti 2007 p.g.a. cancer. Varses farfar var Whio's Greve Goliat. På hans farfars sida fanns Ockels Irak och Cito vd Sandhol på farmors och morfars sida fanns Mutz von der Pelztierfarm. Varse hade ett godhänt MH och var uppflyttad till Lkl i bruksgrenarna. Planer fanns för ytterligare en valp, men sorgligt nog kommer den valpen försent för att Varse skulle hinna dela med sig av sitt sociala kunnande och sätta viss prägel på nykomlingen. Jag får klara av det själv utan hjälp av en fosterfar och lekfarbror. Det är förstås en schäfer och han flyttade hem till mig 30 augusti 2007.

Min nya hane  Näckrosens Zatan "Zack" föddes 5 juli 2007. Hans pappa är välmeriterade Mischaland's Pacino och mamma är Näckrosens Wisa . Han är släkt med hela det tidigare gänget, alltså Varse, Kaxa. Cita och Cindy, så det ska bli väldigt intressant att se om några av deras goda egenskaper finns nedärvda även hos Zatan. På både pappas och mammas sida finns Xando von den Dolomiten, Mutz von den Pelztierfarm och Mischaland's Lotz och på mammas sida även  Cito vd Sandhol och Norm av Midälvaland. Så här långt ser allt mycket bra ut. Om Zack's utveckling kan ni läsa i
Nytt om Zack. Ni kan även följa hans utveckling i bild i Zack's Galleri

I augusti 2008 utökades flocken med Näckrosens Xiva "Chilli" som är moster till Zack. Hennes pappa är välmeriterade Rörbäck's Fiasko och mamma är Olhedens Love som också är mormor till Zack. Xiva har fått två valpkullar. Hennes första kull är Näckrosens Ö-kull med två tikar födda 6 januari 2009 efter välmeriterade Yasko vom Uckerstrom. Båda är röntgade med HD=A  och AD=UA och båda damerna har gjort ett strålande MH. Hennes andra kull är Näckrosens andra B-kull som föddes 1 maj 2010 med två tikar och fem hanar och är efter mycket välmeriterade Michaland's Solo.

Det går bra att ställa frågor till mig om valpuppfostran och hunddressyr. Jag ser helst att ni använder
forumet, så behöver jag inte svara på samma fråga flera gånger. Jag besvarar naturligtvis även mailfrågor men det tar betydligt mycket längre tid.

Kontakta mig
gärna om du vill ha hjälp med träningen eller gå kurs, om du vill få träningstips och idéer eller om du och din hund har stött på problem.Jag finns för dig och din hund!
 

Vanja Sundqvist