FörbudJag nämnde tidigare att inkallningen är ett av de viktigaste kommandon en hund bör kunna. Ett annat lika viktigt kommando är förbudskommandot. Lär hunden att respektera ditt "nej". Ett väl fungerande "nej" är mycket användbart i många situationer och kan vara ett bra medel att undvika konflikter.

Liksom i många andra situationer måste vi vara alerta och läsa våra hundar så att vi kan gå in och bryta ett oönskat beteende i rätt tidpunkt, helst innan hunden hunnit göra fel. Genom att läsa vår hund kan vi oftast se vad den tänker göra. Om vi kan gå in med vårt "nej" redan i det ögonblicken hunden tänker starta ett oönskat beteende så ökar vår chans att bryta det effektivt.

Det är dock viktigt att hunden respekterar vårt "nej". Denna respekt är något vi kan bygga upp dels genom att alltid vara konsekventa och dels genom använda vår "nej" sparsamt. Konsekventa kan vi vara genom att när vi väl sagt vårt "nej" så får vi se till att det verkligen efterlevs. Säger jag "nej" så menar jag "nej". Lyssnar inte hunden på det så blir jag arg. Ibland kan jag bli riktigt blixtrande arg. Det är bättre att bli riktigt fly förbannad några få gånger än att ofta bli "småarg".

Sparsamma kan vi vara genom att låta bli att använda vårt "nej" i omöjliga situationer, dvs en situation som vi vet att hunden ej kommer att respektera vårt "nej". Precis som med inkallnings-kommandot så sker en avlärning för varje gång hunden ignorerar vårt kommando.

För att förstärka ditt "nej" kan du ibland behöva korrigera hunden fysiskt. När det gäller fysiska korrigeringar föredrar jag snabba sådana. Ge hunden ett snabbt nyp i rumpan/sidan/örat och så fort hunden reagerar och bryter sin felaktiga handling, beröm och locka med dig hunden bort från det förbjudna.

Som förare är det viktigt att snabbt kunna kunna växla mellan att vara arg till att vara glad och trevlig mot hunden igen. Långtjurighet är något mänskligt, som hundar inte förstår sig på.