Fästingmedel - förebygg fästingangrepp

Scalibor fästinghalsband, numera receptfritt, är helt suveränt.
Inget medel är ju 100%-igt, men jag har hunnit pröva en del olika fästingmedel och Scalibor fästinghalsband är enligt min erfarenhet det bästa. Det är både effektivt och bekvämt. Inget kladdande och duttande, utan bara att sätta på halsbandet, så är det klart!
Någon enstaka fästing kan väl sätta sig ändå, särskilt under den första veckan, men det är ju bara att vara uppmärksam. Scalibor kan användas till valpar från 7 veckors ålder.
Läs mer om Scalibor här.

Frontline är en spot on, som appliceras mellan skulderbladen på hunden och kan användas till valpar från 8 veckors ålder. Behandlingen måste upprepas flera gånger per säsong.
Läs mer om Frontline här.

Hemgjord fästingspray
Ja har grävt lite i mina gömmor och hittade det här receptet, på hemgjort fästingmedel, som jag fick av Arne Silverbielke en gång i tiden.

Det är örtbaserat och avger en avskräckande doft och syran gör att miljön blir otrivsam för de små krypen. Många rapporterar ett förbluffande bra resultat, mycket bättre än för de kemiska preparaten! Jag har provat och det är effektivt, men kanske lite bökigt. Fördelen är att det är helt naturliga ingredienser och helt utan biverkningar.

Här är receptet:
Koka upp ca 1 liter vatten med 1 burk rosmarin och 1 burk timjan.
Låt detta svalna och sila av örterna när det dragit ordentligt.
Tillsätt saften av 1-2 pressade citroner.

Håller sig 1 - 2 veckor i kylskåp.

Häll över vätskan på en sprayflaska. Spraya hunden med medlet innan promenaderna eller träningen. Tänk på att inte missa de ställen med tunn hud där fästingarna gärna sätter sig.

Om du ställer ut din hund: tänk på att citron har en blekande effekt på pälsen.

Besök
Apotekets hemsida för att hitta fler fästingmedel eller tala med din veterinär. Vissa hundraser tål inte alla preparat!

Vanja Sundqvist