Ensamträning

Reklam


Träna valpen att vara ensam
Varje hund kommer någon gång i livet att bli lämnad ensam, även om man från början inte planerat så. Hunden måste kunna känna sig trygg i att vara ensam.

Tänk på att valpen måste ha acklimatiserat sig i sitt nya hem så att den känner sig helt trygg innan ensamträningen börjar.

Lämna aldrig direkt efter aktivitet
Lämna den aldrig direkt efter promenad, lekstund eller annan aktivitet utan att den får gå ner i varv först. Börja med att lämna de bara ett kort ögonblick. Sätt den på sin viloplats och gå ut och stäng dörren. Vänta bara några sekunder och gå in igen. Beröm inte! Det är inte när du kommer hem som valpen är duktig utan det är när du är ute och då kan ju ingen berömma!

Gnäll och skäll - otrygghet
Om valpen gnäller eller skäller när du är ute tyder det på att den är otrygg och att du har lämnat den för länge. Om du går in till valpen när den gnäller, så uppmuntrar du omedvetet gnällandet och valpen lär sig att när jag gnäller kommer husse eller matte. Trots det måste du gå tillbaka för ångesten och otryggheten valpen känner är ännu sämre. Tänk bara på att inte trösta eller ömka den, det förstärker bara obehagskänslan ytterligare. Nästa gång du tränar får det bli kortare tid och med förhoppning att valpen är tyst så att du slipper ”belöna” gnället.

Trygga korgen
Får du gnäll även om du bara är borta ett par sekunder får du prova med att lär hunden stanna i ”trygga korgen” när du bara lämnar den ett par steg samtidigt som du lugnt men bestämt säger ”stanna kvar”. Vänd dig om med detsamma och gå lugnt tillbaks till hunden, sätt dig ner och ge en godis till den liggande hunden och beröm lugnt och lågmält, inget tjo och tjim. Gör om övningen en gång exakt likadant. Nästa gång du tränar ”stanna kvar” vilket bör bli ganska snart gör du exakt likadant första gången, sedan kan du förlänga tiden en, två sekunder innan du går tillbaka, sedan kan du förlänga avståndet med ett eller två steg. Om det fungerar gör du likadant igen annars får du börja om där du var förra övningen.

Om valpen gnäller eller reser sig säger du ”nej” i samma ögonblick och går tillbaks och placerar den varligt men bestämt i korgen och säger ”stanna kvar”. Vänd dig om medan du upprepar ”stanna kvar”, gå tillbaks och beröm den liggande valpen med godis och lågmäld röst.

Måste få lyckas
Det handlar om timing och tålamod från din sida. Du får inte ha bråttom och valpen måste få lyckas.

Korta träningspass
Träna ofta och korta pass. När valpen klarar att du går till ett annat rum kan du börja träna att gå ut och stänga dörren igen, men bara ett par sekunder så att du hinner gå in innan valpen börjar gnälla.

Ge aldrig upp! Du kommer att lyckas!
.


Lycka till med din träning! Hör av dig om du behöver hjälp!


Vanja Sundqvist