Doggie-Zen för generalisering och momentsäkerhet

"Kvalitetssäkring" är ett ord som blir allt vanligare även inom hunddressyren och innebär egentligen att du generaliserar och befäster ett moment så att hunden klarar att utföra det i alla tänkbara situationer. Hunden blir momentsäker.

Du kan använda Doggie-Zen för att generalisera / kvalitetssäkra beteenden eller hela moment som du tränat in.

Troligen är din hund van vid att få belöningen från dig. När hunden har lärt ett moment eller ett beteende på det här sättet är det bra att generalisera / kvalitetssäkra momentet genom att lära hunden att göra det samma för att även få lov att springa bort till en avståndsbelöning, en belöning som finns någon annanstans än hos dig. Avståndsbelöningen kan vara t.ex. en boll som du lagt ut en bit bort ifrån dig eller att springa till bästa kompisen som finns någonstans i närheten. Om hunden t.ex. har lärt att lägga sig, frivilligt eller på kommando, för att få belöningen från dig, kan du lägga ut avståndsbelöningen och försöka likadant. När hunden lägger sig belönar du med att säga varsågod.

Om hunden har lärt sig momentet "hopp över hinder med sättande" genom att få belöningen direkt ur din hand, kan du lära den att göra samma sak genom att lägga tennisbollen, eller vad du nu brukar använda, 5-10 meter från hindret. Hunden skall nu kunna klara av att hoppa över hindret, sätta sig och hoppa tillbaka igen utan att ens ha tanken på att ta genvägen om tennisbollen. (Går bra med annat föremål eller med godis).

När du lyckas med detta är hunden säker på momentet. Du kan vara säker på att hunden klarar av att utföra momentet även om det finns något i närheten som hunden väldigt gärna vill komma åt. Det här sättet att träna på gör också hunden mer motståndskraftig mot andra störningar vilket kan vara en stor trygghet både till vardags och på tävling.

På samma sätt kan du göra med alla grundfärdigheter, delmoment och kedjade moment som du tränar in.

För att befästa och generalisera lydnadsmomentet "inkallande med ställande och läggande" kan du lägga belöningen bakom dig eller någon annanstans på apellplanen istället för bakom hunden. Hunden skall stanna respektive lägga sig lika snabbt även om den springer mot belöningen! När du lyckas med det har du en hund som är bombsäker på momentet.

När jag tränade mina tikar Cita och Kaxa, som för övrigt var tjänstehundar, brukade jag alltid kvalitetssäkra både lydnadsmomenten, spårarbetet, uppletandet och patrulleringen. Under exempelvis lydnadsträningen brukade jag, till mångas förvåning, ofta låta någon "bästa hundkompis" komma in på lydnadsplanen och leka. Mina båda tikar klarade att utföra momenten med stor koncentration och utan tanke på att springa till kompisarna innan de fick "varsågod". Ibland kunde vi låta "bästa hundkompisarna" och eller "några stojiga barn bollande med tennisbollar" ingå i gruppen vid lydnadsmomentet framåtsändande genom grupp. Hundarna utförde momentet med stor säkerhet och koncentration och när momentet var slutfört frågade de om lov och fick ibland "varsågod" och ibland bara belöning direkt från mig.

Det är bara fantasin som sätter gränser för vad du kan generalisera / kvalitetssäkra genom positiv förstärkning på detta sätt.

Som i all hundträning är det självklart att att öka svårighetsgraden steg för steg så att hunden hela tiden har en ärlig chans att lyckas.

Lycka till med träningen!